Poznáme štyri základné možnosti, ktorými ubytovacie zariadenia ponúkajú stravu svojím návštevníkom. Medzi nimi sú dôležité odlišnosti a je dobré ich poznať, aby nám nepokazili celkový dojem z vysnívanej dovolenky.

all inclusive

Ktorý typ si vybrať a čím sa odlišujú?

  1. Polpenzia – tvoria ju raňajky a večere. Raňajky bývajú formou bufetových stolov. Večere môžu byť takto podávané tiež, alebo tiež ako výber z  jedál. Nápoje bývajú spravidla k dispozícii pri raňajkách (káva, čaj, rôzne druhy ovocných štiav). Pri večeri to nie je zvykom a hradí ich stravník.
  2. Plná penzia –pozostáva z raňajok, obedov a večerí. Obed sa vyberá buď z menu, alebo je podávaný opäť formou bufetových stolov. Raňajky a večere sú rovnaké, ako v prípade polpenzie. Aj v tomto prípade platí, že nápoje nie sú zahrnuté v cene.
  3. All inclusive – všetky chody sú k dispozícii v neobmedzenom množstve. Rovnako je to aj pre alkoholické a nealkoholické nápoje. Spomínané tri hlavné chody bývajú doplnené  o malé jedlá, takzvané snacky. Ponuka jedla a nápojov je však časovo obmedzená.
  4. Ultra all inclusive – zahŕňa celú all inclusive ponuku, ktorá je rozšírená napríklad o podávanie neskorých večerí, alebo kvalitný značkový alkohol. Do celkovej ponuky pod ultra all inclusive bývajú zahrnuté aj ďalšie hotelové služby, nie len tie stravovacie.

raut

Dobré rady:

Pamätajte si, že toto je základné rozdelenie. Každé ubytovacie zariadenie si ich môže upraviť podľa seba. Preto sa nespoliehajte na to, že poznáte čo to je napríklad all inclusive. Pri rezervovaní zájazdu si konkrétnu ponuku ozrejmite s cestovnou kanceláriou. A ak máte rôzne stravovacie obmedzenia, informujte sa, či v ponúkanej strave nájdete jedlá, ktoré vám budú vyhovovať, prípadne či Vám vyjdú v ústrety. Nezabudnite sa pýtať aj na druh kuchyne, ktorú varia, aby ste neboli nemilo prekvapení. Taktiež majte na pamäti, že jednotlivé jedlá sú väčšinou podávané v určitých časových úsekoch.  

Mohlo by se vám také líbit: