Keď sa povie kakaové maslo, niektorí z vás si pravdepodobne predstavia maslo hnedej farby s sladkej chute. To však samozrejme nie je pravda. Tento produkt sa farbou podobá na naše klasické maslo, vyrobené z mlieka. Chuť nie je sladká, ide skôr do horka. Podobne ako napríklad pri kokosovom oleji, jedlu dokáže dodať veľmi jemnú a nadýchanú chuť. Hovoríme taktiež o nesmierne zdravej potravine. Ak ste teda kakaové maslo ešte nevyskúšali, je na čase.

kako
 
Ako kakaové maslo používať
 
Kakaové maslo môžete použiť v hocakom pokrme, namiesto klasického masla, oleja, alebo masti. Jedlu dodá veľmi zaujímavú, exotickú chuť. Ak ste ho ešte nikdy nepoužívali, pred tým, ako ho pridáte do vášho jedla, ho určite ochutnajte.
 
Ak ste už niekedy v živote jedli čokoládu, alebo výrobky kde je použitá, jedli ste aj kakaové maslo. Ide o tuk, ktorý sa vyrába z kakaových bôbov. Okrem potravín je veľmi často využívané aj v kozmetike. Na pokožku má podobné účinky ako napríklad maslo bambucké.
 
Zdravotné účinky kakaového masla
 

  • Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov.
  • Nájdete v ňom aj flavonoidy.
  • Je dobrým zdrojom polyfenolov.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Zabraňuje vzniku zápalov v organizme.
  • Pri existujúcich zápaloch, ic h dokáže liečiť a zmierňovať ch prejavy.
  • Predchádza vzniku kardiovaskulárnych ochorení ( vysoký cholesterol, upchávanie ciev, infarkt… )
  • Je bohatým zdrojom nasýtených tukov, rastlinného pôvodu, ktoré pôsobia priaznivo na cievy a srdce.
  • Priaznivo pôsobí na centrálnu nervovú sústavu.

 máslo

Kyselina stearová :dvadsať až štyridsať percent
Kyselina arachidonová :jedno až tri percentá
Kyselina palmitová :dvadsať až tridsať percent
Nasýtené tuky :päťdesiatpäť až sedemdesiat percent
Kyselina laurová :jedno až dve percentá
 
Konkrétny obsah vyššie spomenutých látok závisí hlavne od kvality masla. Teda od spôsobu jeho spracovania, pestovania bôbov a iných faktorov.

Mohlo by se vám také líbit: